Ürünler
İnce Kristal Tuz
Kimyasal Özellikler;
Sertlik 8 AS max
Nem % 0.03 max
Sodyum Klorür(NACI) Kuru Fazda % 99 min
Ca % 0.08 max
Mg % 0.02 max
Suda Çözünmeyen % 0.2 max
Asitte Çözünmeyen % 0.2 max
Sülfat(SO4) % 0.2 max
Alkalilik Suda Çözünen % 0.2 max
Demir (Fe) % 4-6 mg/kg
ph % 7.5-8
Görünüm: Kristal Taneli, Beyaz renkte
Elek Analizi
> 1.68mm % 0 - 1.5
> 0.19mm % 37 - 40
< 0.912mm % 40 - 43
< 0.84mm % 4 - 6
> 0.323mm % 13 - 15
> 0.191mm % 0 - 1
< 0.191mm % 0 - 1
Kullanım Alanları
Deterjan Sanayide, Çimento Kimyasallarında, Tekstil boyahanelerinde, boya yaparken boyanın kumaşa karşı affinitesini artırmak için kullanılır.
Ambalaj Durumu
25 kg. 50 kg. ve 1000 kg'lik Çuvallarda
Sipariş Ver
İri Kristal Tuz
Kimyasal Özellikler:
Sertlik 9 AS max
Nem % 0.03 max
Sodyum Klorür(NACI)Kuru Fazda % 99.3 min
Ca % 0.09 max
Mg % 0.02 max
Suda Çözünmeyen % 0.2 max
Asitte Çözünmeyen % 0.2 max
Sülfat(SO4) % 0.2 max
Alkalilik Suda Çözünen % 0.2 max
Demir (Fe) % 4-6 mg/kg
ph % 7.5-8
Görünüm: Kristal Taneli, Beyaz renkte
Elek Analizi
> 3.36mm % 0 - 1
> 2.8mm % 3 - 4
> 1.68mm % 20 - 22
> 1.19mm % 48 - 85
> 0.912mm % 18 - 20
< 0.84mm % 0 - 2
> 0.323mm % 4 - 6
> 0.191mm % 0 - 1
> 0.191mm % 0 - 1
Kullanım Alanları: Tekstil boyahanelerinde, boya yaparken boyanın kumaşa karşı affinitesini arttırmak için kullanılır. Kimya sanayinde kullanılır.
Ambalaj Durumu: 25 kg., 50 kg. ve 1000 kg'lık Çuvallarda.
Sipariş Ver
Salamura Tuz
Salamura turşu, asma yaprağı, beyaz peynir ve zeytin yapımında kullanılan fermantasyon yöntemi. Ayrıca fermentasyonun gerçekleşmesi için malzemelerin konulduğu ve tuz oranı %50'den fazla olan tuzlu suya da salamura adı verilir. Peynir ve zeytin yapılırken olgunlaşmayı sağlamak amacıyla kullanılır.
Sipariş Ver
Likit Tuz
Sıvı tuz kimyasal ve fiziksel özellikleri standartdize edilmiş, içerisindeki alkali ve matel iyonları elimine edilerek tekstil boyama ve su yumuşatma sistemleri için üretilmiş bir üründür. İçerisinde hiçbir fiziksel kirlilik ihtiva etmeyen bir çözeltidir. Özellikleri aşağıda belirtildiği şekilde olan NaCI çözeltisidir.
Sipariş Ver
Tekstil Tuzu
NaCl ve Na2SO4 tuzları boyamada önemli rol oynamaktadır. Boya banyosuna estuz ilavesi bazen boya alımını arttırmak, bazen de boya alım hızını ve boyamanın düzgünlüğünü kontrol etmek amacıyla kullanılmaktadır. Kullanılan boyarmadde gruplarına göre tuzların etkileri farklı yönde olmaktadır
Sipariş Ver
Buz Önleyici Tuz
Karayollarında biriken kar ve suyun donmaması için buzlanmayı önleyici olarak karayollarına serpilir.Lastiklerin yola tutuşkanlığını artırır. Güvenli bir yolculuk yapılmasını sağlar
Sipariş Ver
Besi Tuzu
Besi Hayvanlarının doğal ve dengeli tuz ihtiyacını karşılar. Mineral yönüyle zengindir ve antiseptik özelliğinden dolayı hayvan hastalıklarını önler, süt hayvanlarında verimi arttırır.
Sipariş Ver
Deri Tuzu
Deri Tuzu ham derinin korunması mikroorganizma faaliyetleri sonucu bozulmasını önlemek amacıyla özel olarak üretilmiş garantili, katkısız %100 doğal kaynak tuzudur
Sipariş Ver
Bilgi Bankası
Kısaca Kaynak Tuzu
Yeraltındaki hareketli suların, kaya tuzu yatağından geçmesi sonucu kaya tuzunu eriterek iyon halinde bünyesine katması sonucu oluşur. Bu oluşum daha sonra kaynağından cazibe veya kuyulardan motopomplar ile çıkarılarak elde edilmektedir.
Tuz yaşamsal öneminden dolayı insanlar tarafından mutlaka ihtiyaç duyulan bir mineral olduğundan hayati bir önem taşımaktadır.
Kaynak Tuzun Kalitesini, doğal ortamda tuzun bulunduğu coğrafi bölgenin jeolojik yapısı ve tuzlu suyun bome derecesi (sudaki tuzluluk oranı) genel olarak belirler. Kaynak tuzlaların tuzluluk oranı bome (tatlı su içindeki tuz miktarı) denilen ölçümle ölçülür. Kaynak Tuzlalardaki tuzluluk oranı yüzde 20 ile 50 arasında değişmektedir. 26–27 bome derecesinde olan tuzlu su kristalleşmeye hazır halde olacaktır.
Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
Yayımlandığı R.Gazete 13.01.2005-25699
Tebliğ No: 2004/44
Madde l- Bu Tebliğin amacı; gıda olarak tüketime uygun olan sofra ve gıda sanayii tuzunun tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir.
Madde 2- Bu Tebliğ, ambalajlı olarak insan tüketimine sunulan sofra ve gıda sanayii tuzunu kapsar.
Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği" ne göre hazırlanmıştır.
Madde 4- Bu Tebliğde geçen tanımlar aşağıda verilmiştir.
1. Tuz: Ana maddesi sodyum klorür olan ve ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen üründür. Sofra tuzu ve gıda sanayii tuzu olmak üzere ikiye ayrılır;
• Sofra tuzu: Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş tuzdur.
• Gıda sanayii tuzu: Gıda sanayiinde kullanılan, iyot içermesi zorunlu olmayan tuzdur.
2. Yabancı madde : Tuz tanecikleri dışında her türlü organik ve inorganik maddelerdir.
Madde 5- Bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir.
1. Tuz beyaz renkte olmalı ve yabancı madde içermemelidir. Sofra tuzu homojen olmalı, tane büyüklüğü; göz açıklığı 1000 µm'lik elekten tamamı, 210 µm'lik elekten ise en çok % 20 lik kısmı geçecek büyüklükte olmalıdır.
2. Rutubet miktarı sofra tuzunda kütlece en çok % 0.5 , gıda sanayii tuzunda ise en çok % 2 olmalıdır.
3. Sodyum klorür miktarı; katkı maddeleri hariç olmak üzere sofra tuzunda kuru maddede en az % 98, gıda sanayii tuzunda kuru maddede en az % 97 olmalıdır.
4. Sofra tuzuna 50-70 mg/kg oranında potasyum iyodür veya 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunludur. İyot eklenmesi gıda sanayii tuzunda zorunlu değildir.
5. Tuzda asitte çözünmeyen madde miktarı, asitte çözünmeyen katkı maddeleri hariç olmak üzere kütlece en çok % 0,5 olmalıdır.
6. Tuzda suda çözünmeyen madde miktarı, suda çözünmeyen katkı maddeleri hariç olmak üzere kütlece en çok % 0,5 olmalıdır.
7. İyot tüketmemesi gereken kişiler için iyotsuz tuz üretimi yapılabilir.
8. Gıda sanayii tuzu doğrudan tüketiciye sunulamaz.
Madde 6- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği" nin Gıda Katkı Maddeleri bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır. Bunların dışında tuza magnezyum oksit en çok 20 g/kg , iyot ilave edilen tuza sodyum tiosülfat en çok 1000 mg/kg katılabilir.
Madde 7- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Bulaşanlar bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Madde 8- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıda Hijyeni bölümünde yer alan genel kurallara uygun olarak üretilmelidir.
Madde 9- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajlanması ve işaretlenmesi "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Buna ek olarak aşağıdaki bilgiler de etikette bulunmalıdır:
1. İyotlu tuzda, Ek'te yer alan sembol kolay görünen boyutta ve ürün adı ile aynı yüzde bulunmalıdır.
2. "Türk Gıda Kodeksi – Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğ"nin 7 nci maddesinin (e) bendinin 5 inci fıkrası dikkate alınmaksızın, iyot ilave edilen tuzun etiketinde son tüketim tarihi belirtilmelidir.
3. İyot ilave edilmeyen tuzlarda son tüketim tarihinin belirtilmesi zorunlu değildir.
4. İyot ilave edilen tuzda iyot kaybını engelleyecek ambalaj materyali kullanılmalıdır.
5. İyot tüketmemesi gereken kişiler için üretilen iyotsuz sofra tuzunda ambalaj büyüklüğü 250gr'ı geçemez. Etiket üzerinde, ambalajla kontrast teşkil edecek renkte ürün adı olarak "iyotsuz sofra tuzu" ifadesi yer almalıdır.
6. Sofra tuzunda;
1. Ürün adı " iyotlu sofra tuzu" olarak belirtilmelidir.
2. Etiketinde kullanım bilgisi olarak "serin, kuru ve ışıksız ortamda ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir" ifadesi yer almalıdır.
3. Net ambalaj miktarları 125g – 250g – 500g – 750g – 1000g –1500g olmalıdır.
7. Gıda sanayii tuzunda;
1. Etiket üzerinde "Gıda sanayii için üretilmiştir." ifadesi ürün adıyla birlikte ve ambalajla kontrast teşkil edecek renkte yer almalıdır.
2. İyot ilave edilip edilmediği etiket üzerinde belirtilmelidir.
3. Net ambalaj miktarı en az 10 kg olmalıdır.
Madde 10- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanmasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Taşıma ve Depolama bölümündeki kurallara uyulmalıdır.
Madde 11- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, üretim hattından ve muhafaza deposundan numune alınmasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Numune Alma ve Analiz Metotları bölümündeki kurallara uyulmalıdır. Numune uluslararası kabul görmüş metotlara göre analiz edilmelidir.
Madde 12- Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan işyerleri hakkında 27/5/2004 tarihli 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre yasal işlem yapılır.
Madde 13- 7/06/2004 tarihli ve 25485 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Sofra ve Gıda Sanayi Yemeklik Tuz Tebliği" yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 14- Bu Tebliğde yer alan hükümlerin uygulanması ile ilgili denetim, 5179 sayılı Gıdaların Üretimi,Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun'a göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
Geçici Madde l- Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri 30//1/2005 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır.. Bu süreye kadar gerekli düzenlemeleri yapmayan söz konusu üretim yerlerinin faaliyetine izin verilmez. Bu sürenin sonunda söz konusu üretim yerleri ile Tebliğ hükümlerine uymayan ürünleri satan işyerleri hakkında 5179 sayılı Gıdaların Üretimi,Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun'a göre yasal işlem yapılır.
Madde 15- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 16- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yürütür
2. Buzluktan çıkan etin buzlarının çabuk çözülmesi için tuzlu soğuk suda bekletin.
3. Sürahinizin dibi kir tutmuşsa, içine bir avuç tuz ve sirke koyup çalkalayın.
4. Kızartma yaparken yağın sıçramasını önlemek için yağ ısınmadan tavaya bir tutam tuz serpin.
5. Ekmekleriniz küflenmesini önlemek için ekmek kutusuna biraz tuz koyun.
6. Yemek, yağ, meyve suyu ve şarap gibi lekeler, henüz tazeyken üstünü kaplayacak kadar tuz dökün.
7. Elinizdeki sarmısak, soğan ve balık kokusunun gitmesi için avucunuza biraz tuz alıp ovalayın. Sonra da sabunlu suyla yıkayın.
8. Soyulmuş patatesleri kararmadan saklamak için, tuzlu suda bekletin.
9. Daha iyi temizlemek ve kötü kokuları gidermek için lavabonuzu kaya tuzuyla bastırarak silin.
10. Matlaşmış halı ve kilimlerinizin eski parlak ve canlı renklerine kavuşması için çok tuzlu suya batırıp sıktığınız bezle silin.
11. Yeni süpürgenizin daha dayanıklı olması için ilk kez kullanmadan önce tuzlu suda bir süre bekletin.
12. Daha etkili ve çabuk temizlemek için sebzelerinizi tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
13. Renkli perdelerinizin ve yıkanabilir fiber halılarınızın daha parlak görünmeleri için tuzlu suyla yıkayın.
14. Hamur işlerinin daha gevrek olması için tuz katın.
15. Yumurtaların kolay soyulması için tuzlu suda haşlayın.